Wat is Parelli?

Parelli is opgericht in 1981 door paardenman, paardentrainer, rodeoruiter, cowboy en instructeur Pat Parelli. Vanaf 1993 werkt hij samen met zijn vrouw Linda Parelli.

Het Parelli programma focust zich op het opleiden van mensen in plaats van het trainen van het paard. De Parelli benadering is om niet het paard te trainen maar om van de paardeneigenaar zelf een paardentrainer te maken, waardoor er een relatie en vertrouwen ontstaat met het paard.

Pat realiseerde zich al vroeg dat kennis van de psychologie, persoonlijkheid en natuurlijke behoefte van het paard, de basis zou vormen voor een sterkte onderlinge gelukkige relatie tussen paard en mens.

Pat noemde zijn nieuwe relatie gerichte benadering Natural Horsemanship.

Natural ( natuurlijk ) Horse ( paard ) – Man ( mens ) – Ship ( relatie )

Natural: De communicatie die voor paarden natuurlijk is.

Horse-man-ship: Vaardigheden bij de omgang en het rijden van paarden.

Parelli is een trainingsprogramma ontwikkeld voor mensen, gebaseerd op de studie naar paardengedrag en horsemanship, door Pat Parelli uit Amerika. De basis ligt bij de onderlinge communicatie tussen paarden in de natuur, het begrijpen en het toepassen ervan. Vandaar de term ‘Natural-Horse-man-ship’. De missie van Parelli is om het niveau van horsemanship wereldwijd te verhogen in het voordeel van zowel paard als mens. Prestaties en resultaten worden door middel van de Parelli methode behaald op een solide basis van relatie, communicatie en wederzijds vertrouwen en respect. Parelli focust zich op de basis die nodig is vóór de specialisatie!

Natuurlijk worden er vaardigheden geleerd in het Parelli programma maar de basis van de methode is voornamelijk gebouwd op de relatie met de uitgangspunten: liefde, taal en leiderschap.

De Parelli Natural Horsemanship methode maakt het mogelijk voor alle paardenliefhebbers op alle niveaus en alle disciplines om het volgende te bereiken:

 • Succes zonder geweld
 • Partnerschap zonder overheersing
 • Samenwerking zonder angst
 • Bereidwilligheid zonder intimidatie
 • Harmonie zonder dwang

Het programma is stapsgewijs opgebouwd door 4 savvy’s (onderdelen) en 4 duidelijke niveau’s

4 Savvy’s

Clipboard01

Online: Spelen vanaf de grond met een touw van verschillende lengtes

Liberty: Het ontwikkelen van een echte samenwerking met je paard op de grond zonder touw. Alles wat overblijft als je het halster en touw af doet is de waarheid!

Freestyle: Rijden met een losse teugel. Het leert je de basis van het rijden en zet de basis voor alles van buiten tot wedstrijdsport en verder.

Finesse: Rijden met contact, precisie en verticale buiging. Met Finesse leer je een echte een goede ruiter te worden. De vaardigheden die je ontwikkeld bij Finesse kunnen direct gelinkt worden aan elke specialisatie die je kiest na het Parelli Programma.

4 Levels

Level 1: Safety

Level 2: Harmonie

Level 3: Refinement

Level 4: Basis voor prestatie

 

Online                                   Liberty                                  Freestyle                             Finesse

Level 1                                  Level 3                                  Level 2                                Level 4

Level 2                                  Level 4                                  Level 3

Level 3                                                                                Level 4

Level 4

1D: Horsenality

Horsenality

Een paard zijn horsenality is afhankelijk van een aantal factoren:

 • aangeboren karaktereigenschappen
 • aangeleerd gedrag
 • omgevingsfactoren
 • spirit of daadkracht

Door veel te leren over je paard zijn horsenality leer je specifieke strategieën voor de training met je paard waardoor je een snellere ontwikkeling creëert in de relatie, veiligheid, plezier, ( wedstrijd ) prestaties met je paard.

Horsenalities_NL

Waarom is het zo belangrijk om de horsenality van je paard te weten?

Het is belangrijk om te weten of je paard zelfzeker of bang is, introvert of extrovert is, gemotiveerd wordt door eten of spel. Deze factoren maken een wereld van verschil bij de omgang en het werken met je paard. Een bepaalde oefeningen kan het ene paard razend enthousiast maken en het andere doodsbang. Als je weet waar jou paard gevoelig voor is dan kan deze kennis het verschil maken tussen een levenslange band of een contante strijd.

Moet ik mijn paard wel in een ‘hokje’ plaatsen?

NEE! Is het enige juiste antwoord.

Aangezien een paard zijn/haar horsenality afhangt van verschillende factoren kan een paard zijn karakter zo maar ineens veranderen. In een fractie van een seconde kan een paard switchen naar de hele andere kant van het Horsenality Chart. Bijvoorbeeld door een andere omgeving of strategie, verandering in je gedrag of een nieuwe trainer/eigenaar etc. . Belangrijk is dan ook dat je jezelf verdiept in alle horsenality’s en behorende strategieën.

1E: Veelgestelde vragen

Voor wie is Parelli Natural-Horse-Man-Ship geschikt?

De Parelli methode is voor mensen die met liefde en respect naar het paard kijken en begrip hebben voor het natuurlijk gedrag van paarden. De Parelli methode geeft iedereen de kans om op elk willekeurig niveau plezier te hebben met het paard.

Voor welke paardenrassen is Parelli Natural HorseManShip geschikt?

Parelli Natural Horsemanship is geschikt voor alle rassen. Ieder ras is ander maar zo is ook elk paard anders. Net als mensen hebben paarden verschillende karakters.  Deze karakters hebben soms best veel gelijkenissen binnen één bepaald ras maar elk paard blijft een individu met een eigen personaliteit. Deze personaliteit bij paarden noemen we binnen Parelli de “ horsenality”. Lees hier meer over horsenality.

Is Parelli alleen grondwerk?

Zoals Pat Parelli altijd zegt: “Parelli is way more than riding! “

Dit betekent dat we naast het paardrijden OOK onszelf en ons paard ontwikkelen als we op de grond bezig zijn.

Waarom zou je grondwerk doen met je paard?

 • Om je paard iets ( nieuws ) te leren ( bv. respect, vertrouwen, wijken voor druk etc. ).
 • Om jezelf iets nieuws te leren ( bv. timing, gedrag leren lezen, opbouwen van druk etc. ).
 • Om jezelf en je paard ergens op voor te bereiden ( bv. rijden, buitenrit, springen etc. ).